24 December 2010

Tutorial Buat Shoutbox Main Sorok Sorok








selamat berjumaat !


wahhh follower i sudah 118 orang ! tapi kalau korang follow je, tak follow cerita dengan entry aku, tak gune jugak kan? so kalau nak follow tu, linkkan belog aku sekali la ye? ngeee~



ehem ehem. sebenarnya. sebenarnya. ermmm. aku tak pernah buat tutorial. tapi ade seorang gadis, errr makcik sebenarnya (lebih tepat) mintak aku buat tutorial hide and seek shoutbox. ala yang sama macam aku punye kat sebelah kanan ni. kalau orang lain tau, konfem die kena gelak besar. tapi sebab aku kesian, aku tak bagitau name die kat sini la ye. nanti orang follow die sebab nak gelakkan die.


sape yang dah pandai, mungkin tak perlu la kot tengok tutorial ni sebab aku amek pun kat MariBinaBlog. thanks admin MariBinaBlog untuk tutorial ni. aku just re-ajar balik sebab ade yang still tak reti.


okay jom kita mulakan.



baca bismillah.



.................................................................................................


1 ) mula mula, copy benda kat URL bawah ni kat Dashboard>Design>Add A Gadget>HTML


------------------------------------------------





------------------------------------------------


2 ) lepas tu korang paste code ShoutBox kat tempat yang disediakan.

code yang diberi lepas korang design shoutbox (kotak merah tu)

paste kat sini la (kotak merah jugak)


3 ) siap !! lepas tu, icon shoutbox korang mesti bentuk camni.


so, bagi memperoleh bentuk badan yang diidamkan, eh maksud aku design shoutbox yang diidamkan, korang boleh edit ikut suka hati korang. nanti jadi lah macam macam bentuk macam aku punye shoutbox yang simple gile tu.


dah edit, upload kat new post dulu, lepas tu amek code gambar tu kat "Edit HTML" post berkenaan. paham tak?

nampak aku merahkan tu? itu URL untuk gambar 'shoutbox lepas korang edit' yang korang dah upload.



then, copy la kat HTML code yang aku bagi kat atas, kat tempat yang aku tanda merah bawah ni.


aku tak reti cara lain, tu je yang aku reti buat. kalau korang ade cara lain, post kat komen ye? manual manual je aku selalu buat. hehehe.



lepas tu, kalau lepas edit tu saiz die agak pelik, korang boleh adjust kat sini.


height tu ketinggian, width tu kelebaran. so ubah la ikut kesesuaian gambar korang tu.


okay sekarang save ! dah siap.


nak edit gune ape? ape ape pun boleh. Paint, Photoscape, Photoshop or ape ape je medium editor yang korang tau. kalau korang minat diri sendiri, nak gune gambar korang boleh jugak, tp pastikan saiz die kecik la ye. saiz die tu aku taktaulah bape, korang try la. hehe.


selesaiiiii.


haaa Cik Little Ain, dah faham pasal tutorial ni? mudah je kan? opssss ! terbagitau name pulakk. siap tertag pulak tu. lalala~




epin kate - best tak tutorial aku? cam cacat je kan? aku tak retilah nak buat smart cam orang lain.




12 comments:

little ain said...

ape tag tag name org ni? sesat ke ape heh?

btw, thank you haa buat tuto ni. macam best je. masheh haa kat GADIS yang mintak ajarkan ni.

heeee :D

*siap laaa luuu*

Ariffin Janal said...

sama sama makcik. eh eh kantoi plak~

chittysarah said...

hahha
sape lah gadis a.k.a mak cik tu
anyway thanks kat beliau~~

great info
lallalaa~~

Ariffin Janal said...

sarah : adelahh. haha. welcomeee

MAPPIAU said...

hehehehe good tutorial :). uittt akak sentiase memfollow ko okehhh huhuhuhu

Heidi Shafiq said...

dr dulu aku mencari cmner nk wat.. :)

Ariffin Janal said...

mappiau : hahah thanks kak !

shafiq : lerrrr, aku ingat ramai tau --"

sumaiyah mokhtar said...

tutorial bela hamster lah ;)

Ariffin Janal said...

nak bela hamster pon kena tutorial ke aina oiiiii~

.:padie_eyla:. said...

ouuhh. kat sini rupe nye. haha. ;p

bagus sungguh tutorial nieee. =p

pika said...

Haha nak suruh org link belog die . Nak popular lah tu haha

Ariffin Janal said...

padi : terima kasih :)

pika ey ape ni? sebok jep~