20 June 2011

Bersempena dengan Perhimpunan BERSIH








ape? BERSIH? nak buat perhimpunan kumpulkan orang kat tengah KL? korang taktau? alaaa yang macam dulu-dulu tuu. takkan tak pernah dengar. ramai-ramai orang kat tengah KL berketayap bawak kain rentang yang tulis ape pun aku tak pasti.


tujuan diadakan perhimpunan tu gua rasa sebab diorang nak bergotong-royong membersihkan Bandaraya Kuala Lumpur dari sampah sarap yang menimbun kat tepi-tepi jalan. selain membantu 'melariskan' jualan kedai-kedai di sekitar macam Kedai Kain Kak Peah, Shawl Unique Tajima, Rempah Ratus Ramesh, stall-stall peniaga air, ulat-ulat tiket dan sebagainya, diorang jugak berperanan sebagai 'pembersih' jamban-jamban kat KL walaupun sudah diselenggara DBKL. biasalah, manusia takde kerja. oh ye diorang jugak bersedia menggantikan polis trafik dan lampu isyarat untuk 'mengawal' kesesakan jalan raya.


BERSIH tu memberontak? eh taklah, mana ada. BERSIH tu sebab nak bangkang secara beramai-ramai sampai buat kecoh? eh fitnah tu. korang jangan buat dosa kering tuduh bukan-bukan kat penganjur event ni. tak baik tahu!


ditanya kenapa tolak tawaran polis untuk mengadakan demo kat stadium, pihak mereka menjawab,

"macam mana kami nak tolong 'BERSIHKAN' KL kalau kitorang buat kat stadium. tak thrill lasummm".






last but not least, siapa penganjur event tu dan adakah apa-apa motif keuntungan jika mengadakan event itu? gua pun tak pasti, yang penting.........





epin jenal - politik, politik. kahkahkah

6 comments:

NUR AYNIE said...

en.ipin...xnak join bersih gak ker?? hahahaha

Chenal said...

Sandiwara belaka

MDS said...

aku tak fhm bersih ni apa????

Ariffin Janal said...

aynie : hahaha takde keje buat kecoh

chenal : mmg

mds : bersih itu kasi bersih kecoh sama KL maaa. mau tau sapa pegang itu KL. sapa pegang die besar maaa, dia taiko! kahkah

sumaiyah mokhtar said...

muahahahaha ipin, aku nak lantik kau menteri kebersihan :)

Ariffin Janal said...

hahahaha ade ke menteri kebersihan aina oiii