26 January 2011

Cerdik








selamat petang !


suatu petang yang damai lagi menyegarkan, Hakim pulang dari sekolah dengan berbekalkan report card. kepulangannya dengan muka berseri seri.


"oh, ayah dah balik kerja, boleh tunjuk kat ayah terus ni", bisiknya dalam hati.


"ayah, ayah suka tak kalau Hakim jadi macam Abang Daus sebelah rumah?", tutur Hakim memulakan bicara.


"kau nak jadi macam die? pandai tapi tak kenang budi? dah kaya tapi lupa makbapak kat sini", ujar bapanya.


"oh kalau macam tu takpelah. nah report card".


"mak datuk ! apasal semua F je ni? Hakim buat ape pergi sekolah?", tanya bapanya separuh berteriak dan hampir marah.


"okaylah tu. Hakim taknak jadi pandai, nanti jadi macam Abang Daus. lupa mak ayah", jawab Hakim bersahaja. macam takde buat salah pulak die, ye tak?



epin kate - budak sekarang dah makin pandai. kan?

7 comments:

PikaYusak said...

Haha kite suke gile entry ni :)

miss_neeya said...

tersangat cerdik..huhuuu

.:padie_eyla:. said...

hahaha. sengal apeeee.

shamsiah shamsuddin said...

budak2 sekrg pintar ea berkata2..
kadang2 diorang ni bijak tak kena tempat..

Firdaus Alim said...

hahaha..terbaik

Ariffin Janal said...

pika : haha best ke?

neeya : biasalah. budak zaman IT

padie : hahaha tak sengal lah. kepandaian.

shamsiah : hahaha tau takpeeee

daus : terbalikk

pinkaholic miera said...

kalau anak aku macam Hakim, aku tak hambat die. Aku hambat abahnya sebab abahnya dah terpikir benda tu sekarang. mesti dia ajar anak dia nanti.