18 October 2011

Manusia dan Cinta

Manusia datang dan pergi. datang dengan izin-Nya, pergi dengan kemahuan-Nya. manusia tidak berhak menentukan kedua perkara itu.




begitu juga perasaan. yang merasai adalah hati.

hati adalah objektif dan perasaan adalah subjektif.

cinta dirasai oleh hati. maka cinta adalah perasaan.

cinta juga adalah subjektif. subjektif sesuatu yang tidak boleh dijawab tepat hanya boleh dihurai mengikut pendapat.

cinta tidak boleh dipaksa. dia datang, dia pergi. bila-bila masa, di mana sahaja. juga ikut ketentuan-Nya.

memperolehnya adalah nikmat dunia. kehilangannya adalah azab dunia.

kehilangan cinta dengan rela adalah redha, kehilangan cinta dengan paksa adalah seksa.

cinta bukan seperti permainan dam, sudoku, futsal, cityville mahupun farmville.

rasa nak undur, undur. rasa nak maju, maju. bukan begitu. tidak boleh dibuat main dengan perasaan.

sekali berbunga, ingat sepurnama. sekali sakit hati, ingat sampai mati.

hargai cinta, sayangi cinta dan jangan mendustai cinta.


Ariffin Janal, 2011.

5 comments:

ryeharoxy ♛ said...

Abang, mcm sedih jep bunyi nya. Alaa, dalam hal mcm nih kena ada give and take orang kata. Kau jgn lah ego. Kakak tuh mungkin perlukan perhatian. Mungkin kau tak dapat mengerti masa tu. Sabar taw :)

sitinuraffizza said...

beb! mn kau pergi m'hilang diri? aku rindu la nak borak2 psl bola dgn kau. jgn r sedih gini. marilah kembali ke alam maya kau semula. kita happy2 & senyum k. nnt awet muda! (:

Myzatul FarahinSatimin said...

epin, ade mslh leh jmpe ak..sbg kaunselor pelatih ak sedia sudi mendengar sbrg mslah.. heee... wake up epin!!!!

Ariffin Janal said...

kalian. aku masih di sini. masih wujud. jangan risau, aku pasti akan kembali.

Karra mc'yudied said...

mintak izin share. sy masih mngekalkan nama anda .