17 December 2009

Manusia Hasad

gambar hiasan.tiada kaitan dgn kes

siang td aku g tgk wayang cite santau. tgk jalan cite die mmg penuh dgn hasad dengki sesama manusia. benda tu bukan dongengan, bukan cerita penglipur lara, bukan bedtime stories, bukan kisah kanak2 yg boleh dibuat ketawa dan santai. santau menyantau ni benda betul. hakikat. realiti. di dunia hakiki. mangsa yg menerima perbuatan begitu biasanya dari golongan yg senang, org bahagia dan pemangsa adalah dari golongan yg cemburu melihat kebahagiaan dan kesenangan org tu.

search jela kat pakcik google, cerita,berita,sejarah psl mangsa santau ataupun buatan org ni, mesti ade je keluar dr paper lame dlm arkib yg tersimpan. kalau rajin selongkar lagi, lg byk la korang dpt bace. sumenye kesah benar psl org yg hasad. jiran2, adik beradik, rakan terdekat mahupun sape saje yg kenal dgn si mangsa. sanggup buat ape jek utk menjatuhkan seseorang, bukan individu yg kena,kadang2 satu famili. kebanyakannya org melayu. oh tidak !

oh dunia ! ade jugak manusia camtu. kalau dh taksenang tu,taksenang jela,cari jalan sah & halal utk senang,bukan dgn kenakan org lain dgn menyantau mereka. kalau dh camtu,maknanya tak bersyukur dgn pemberian Allah. elak kena laknat je. nauzubillah. yela, kalo dh org tu sng,maknanya die murah rezki,rajin berusaha,lagipun dh takdir die nak sng,sakit hati watpe kn? kalaupun die dpt kesenangan dr sumber haram,nasihat jela,takyah g hantar jin,hantu segala bagai utk menjatuhkan die. garu kepala aku tgk manusia camni. bukan nak berusaha berjaya, berusaha menjahanam plak. adoyaii~.

mcm2 benda diorang sanggup buat,cari bomoh terhandal konon. terbangkan makhluk kat keluarga mangsa,kacau diorang. bubuh barang haram jadah dlm makanan, pelawa diorang mkn. cucuk sane sini. jampi diorang dgr ckp. bile diorang dh masuk jerat, terseksa jiwa raga, senyumlah si kaki dengki ni smpai telinga,kalau boleh nak sampai koyak2 mulut tu senyum & ketawa. tak ingat tu, si malaikat pencatat amal kat bahu kiri bernama Atid sedang asyik menulis berbuku2 amalan buruk & keji si hasad ni. masyaallah.

manusia2. bila mau berubah? berhasad 24jam buat ape? tak penat?bersila atas sejadah smbl membaca alquran & mendoakan kesejahteraan org lain adalah lebih berfaedah. takyah la mengkayakan bomoh2 hitam semua tuh,syirik,kurafat~

-epin-

8 comments:

miss eyza said...

yezza !! manusia penoh ngan hasad dengki !! ~~

like epin ..
lalala~~~

epinmiera said...

apsal pulak???
die tu yg ske dengki2~

miss eyza amied said...

mne de eza dengki!!
fitnah ...

hihi3

epinmiera said...

hakikat !
haha

miss eyza amied said...

hakikat pe ???

epinmiera said...

hakikat eza suke dengki~

miss eyza amied said...

haisshh ~~
mne de !!

++ a d a ++ said...

EPI..KAU PNYA BLOG BERAT LA...lambat nk loading..hehe..