07 August 2010

Movie Movie Movie !






selamat petang, malam ataupun pagi mengikut waktu anda baca post ini. haaaa aku nak cite pasal ape? mestilah pasal movie, takkan pasal Caplin jual nasik lemak untung 20 sen, mak temah balik ala - ala lumba jalan kaki nak tengok kambing beranak, dan takkan jugak pasal mak aku pening kepala nak buat biskut raya apa tahun ni. andaian anda dalam senarai diberikan? kurang bijak sebab semuanya salah.

takkan penulis novel nak buat novel yang ada tajuk cinta - cinta nak buat plot keseluruhan pasal curi kereta. jauh menyimpang tu. nanti dicap syok sendiri plak kan? selain tu, kalau bapak aku call, takkan nak cakap dengan roomate aku ataupun nak cakap dengan orang yang baru lalu depan aku. macam mane plak die tau semua tu? mestilah nak cakap dengan aku, kalau saje - saje nak try handphone baru mungkin diterima akal lagi.

namun segalanya yang anda buat hendaklah berkaitan dengan tujuan asal apa yang anda nak buat iaitu niat. walaupun menyimpang jauh pada akhirnya tapi penceritaan dan pengembangan berkaitan tajuk cerita itu tetap ada. contohnya anda berbual dengan kawan - kawan pasal 'awek tu cun' tapi selain bercerita tentang cantiknya seseorang awek yang anda usha itu, mesti akan keluar topik pasal mak ayah die, kawan - kawan die, haiwan peliharaan die dan lain - lain. justeru, tidak kisah anda mahu cerita tentang apa tetapi hendaklah ada huraian mengenai tajuk asal.

dan mengenai post ini, aku cuma nak beritahu, aku dah tengok movie Sorcerer's Apprentice dengan The Last Airbender. syok ! korang jangan ketinggalan. sekian.



epin kate - tajuk adalah permulaan penceritaan.

2 comments:

Myzatul FarahinSatimin said...

pehhh kate nk tgk wyg kt jitra dgn ak... tacing!!!

epin jenal said...

hahahahaha tacing ea maii? kau dh jadi presiden baru atas majoriti ketacingan kau~