07 January 2011

Aku Seorang Yang Cool !









greetings !


aku dan motor tak dapat dipisahkan. bagai aur dan tebing. dan bagai politik dengan rasuah. dan bagai Sokernet dan Sokerleaks. nak kata aku rempit? kata lah. ade aku kesah? tapi jangan lupa panggil pak haji pergi mesjid naik motor pun rempit tau. pak haji tu naik motor jugak. dan semua yang naik motor lah rempit. heh.


okay okay jangan emo. aku ade pengalaman 5 tahun je bergelar penunggang sejati. bukan pembonceng ye. motor yang aku gune sekarang, JiJaH 3494. member aku yang bagi nama JiJaH sebab plate aku JJH. ade ke JiJaH, tak macho langsung.


tapi 5 tahun punye pengalaman pun mengalahkan otai lumba motor kat litar. ala sape ntah namenye. Valentino Rosli, Casey Stonkol, Dani Pairusa sume tu idola aku. jangan main main. sape kate diorang tak hebat, aku siku die kang. diorang punye gaya bawak motor pun aku terikut sampailah ke gaya diorang eksiden. perghhh diorang jatuh pun penuh dengan style ! respek abes.


cite pasal eksiden ni aku punye eksiden memang penuh dengan style jugak. banyak kali dah eksiden. setakat langgar bontot bas, baring bawah kereta, terbang 20 meter macam superman ape lah sangat. gaya eksiden aku tak ramai boleh follow.


macam mana?


Gaya-Eksiden-Jatuh-Sorang-Sorang.


perghhh ayat ni pon dah meletup wa cakap lu ! gile cool ! semua gaya jatuh aku bawah tajuk tu. takde gaya lain. ade orang penah buat macam ni? takde kan? sangat RARE (ayat muda mudi sekarang).


angin takde ribut takde boleh tergolek dog. sape yang boleh buat? aku je. langgar lubang-bapak-besar lalu tergolek sorang sorang sape ade? aku je. selekoh maut, lap 96 lalu tergolek angkara pasir sape penah kena? aku je. stylo abisss !!


tapi takpe, aku cool.


bulan lepas, errr tahun lepas lah kot bagi nampak lama (padahal baru je), aku ajar adik aku bawak motor. katenye tahun ni nak amek lesen. so macam biasa tiap petang aku yang handle dari belakang atas faktor kepercayaan sepenuhnya dan berharap takde ape jadi. dah nak kena kan, tetiba petang tu boleh pulak die nak belajar U-turn, dengan tak pikir ape main sapu je nak belok lepas tu dah nak terbabas lagi best die tambah perasa pulas minyak sepenuh hati dan perasaan maka aku dengan muka pasrah dalam hati berkata...


"apa nak jadik, jadiklah"


maka terjadiklah eksiden yang hampir masuk longkang. kalo tak, melongkang aku. damn ! aku injured, luka sana sini. die rilek je takde pape. nampak win-lost situation kat sini? aku jugak yang injured padahal aku tak bersalah.


tapi takpe, aku cool.


pernah sekali masa sem 1 kat UUM. aku nak pergi beli makanan untuk berbuka, aku bawak motor member konon nak pergi cafe. dengan santai. tanpa syak wasangka. keluar simpang. padahal kat tepi jalan ni, lori takde, basikal takde tiba tiba motor landing atas rumput. kejadah tu?! dengan muka konfiden aku check motor member aku tu konon macam ade rosak. ade orang lalu tanye okay tak, ade member kat situ tanye okay tak. aku dengan tenang jawab, it's okay not too serious.


perghhh ayat !!!


tapi takpe, aku cool.


pernah jugak aku balik kedai dengan santainya jugak macam takde ape jadik. lap kat selekoh sambil melayan lenggok motor tiba tiba overlap, baring atas pasir. best ! empuk gitu. padahal aku dah ade 3 pengalaman sama kat tempat berbeza. tapi aku tak gentar. takkan time selekoh berpasir aku nak kena berentikan motor penuh cermat, turun motor penuh santun dan sorong motor penuh gaya sampai lepas selekoh baru naik motor balik. gile tak cool. persetan tu semua, aku redah je. nak jatuh, jatuhlah.


tapi takpe, aku cool.


tengok. betapa coolnye aku menangani situasi macam tu. dan sampai sekarang aku tak serik jadi rempit yang nakal.


"bawak hati hati. masuk selekoh bagi signal siap angkat tangan melambai. berenti pun angkat tangan konon macam test JPJ. bawak 30 km/j depan sekolah, kalau boleh sorong motor tu".


peduli hape kalau aku buat semua. tak jatuh tak rempit ahhh. kan?


oh JiJaH. sehat tak kau kat Kedah? aku rindu kau.


epin kate - walaupun ade kereta nanti, aku still sayangkan motor aku.


23 comments:

little ain said...

hahahaha gila!!!

sirius injured? hadoiii kesian. hahahaha mengong betol.

Ariffin Janal said...

hahahaha serious ahh. luka n calar2 je :D

pika said...

Ahahaha gile rempit sejati abe epin ni . Rempit yang cool , Auwwwww hahaha :)

zayma said...

rumput mne yg kau ske landing sgt kt uum tu..haha..klau aku yg nmpak aku mmg tlg..tlg gelakkan leh?ngehehe..

Ariffin Janal said...

pika : kan? dahla baik hati.

zayma : kureng asam kau. dpn ofis tu ha, selekoh kanan.

Fiq said...

djaman skg kalau jadi pompuan tak pakai shawl tak kewl

djaman skg, klu blogger tak tayang muka 24lapis dgn pouting tak kewl

little ain said...

sokong fiq. terbaikkk!!

hahaha. lagi tak belit2 shawl pastu buat muka comel, tak sah. hadoiii.

pika said...

Kan ? Memang paling baik hati ahh . *yesss mcd

Ariffin Janal said...

fiq : ape kaitan dgn post aku seyh --"

ain : sebok je sokong2

pika : lalala~

Fatin Athirah Amani said...
This comment has been removed by the author.
Ariffin Janal said...

wahhhh. secocok. wakakaka

fatinyana said...

gaya mutu keunggulan hehehe jijah..jijah

PinQib said...

takot ar naik moto

btw. follow balik :)

Ariffin Janal said...

fatin : hahaha tak cool la name jijah

pinqib : best lahh.

aleen aiden said...

name jijah,tapi tengok gamba xnampak feminin sgt motor kamoo nih.hee ^_*

Ariffin Janal said...

hahahah tulah pasal. name je jijah tp motor tu rock oooo~

amalina afif afandie said...

xpnah nek moto. wah! x jatuh x rempit yeee.

jom singgah,
siapa ada idea??

Ariffin Janal said...

btol. tak rempit la. hahaha

afifahadit said...

jijah??? xde name lg modern ke weh??haha skt prot ak bce nme moto ko..akak ak nye kete What The Hell..ahahha

afifahadit said...

jijah??? xde name lg modern ke weh??haha skt prot ak bce nme moto ko..akak ak nye kete What The Hell..ahahha

rossoneri said...

hahahahaha valentino rossi pun gelak baca nih..tapi kuat eh jijah kamu nih..kalau kamu sayangkan jijah kamu nih, bawaklah motor elok2, nanti jijah susah hati, sebab yang teruknya diaaa jugak haha

Ariffin Janal said...

pipah : mane aku tau, member aku yg bg name. aku redha je.. hahahah name kete akak kau lg classic

rossoneri : hahahaha dgn jijah tak pernah tergolek lg ;D

shamsiah shamsuddin said...

semart la mto kamu..
spotrim tiga batang..
erm.biaselah bila JIJAH da byk buat jasa kat kamu mesti la kamu susah nak lupe...
sebaik2 teman ..