31 January 2011

Destinasi









selamat malam.


kaki melangkah longlai. jarum jam tepat pukul 10 pagi. matahari dah mula menunjukkan kegarangan. sangat garang. berjalan kaki sejak awal pagi yang entah pukul berapa. tanpa arah tujuan. buntu. mahu saja aku putus asa tapi aku taktau aku kat mana. nak patah balik tak boleh, mahu tak mahu aku gagahkan kaki teruskan juga.


kadang kadang berlari, kadang kadang berjalan lemah. berlari kerana harapan, lemah kerana tiada penyudah perjalanan itu. tapi semangat lebih mengatakan aku harus teruskan perjuangan. demi cita cita, demi matlamat. supaya aku tidak berada di takuk lama yang aku katakan memalukan diriku.


haus, tekak terasa kering. aku teguk air mineral yang aku bawa. hampir habis. ah sudah. macam mana kalau tak cukup sampai penghabisan jalan ni. sudahlah kawasan ni takde orang, telefon pula kehabisan kredit dan aku cuma sehelai sepinggang. hanya berpakaian seluar pendek dan t shirt.


mulut ku terkumat kamit berdoa mengharapkan matlamat aku tercapai. aku harap dapat habiskan perjalanan menyeksakan ini secepat mungkin.


tapi keadaan masih seperti begitu. sudah berpuluh kilometer aku berjalan tapi terasa seperti masih berada di tempat yang sama. mungkinkah aku disorok atau disesatkan di tempat sebegini? tempat yang tidak asing bagiku. tempat yang selalu aku lepak. tempat yang boleh dikatakan aku pro. tapi, tetap tidak menjumpai penghujung jalan.


kenapa? mengapa?


peluh sudah bagaikan waterfall di dahiku. mencurah curah di ladang gandum. tapi hasilnya bukanlah coco crunch. hasilnya dibuang sia sia. ketiakku pula dah macam kolam air panas yang terbiar bersemak samun. kulit kepalaku juga dibasahi peluh tapi yang peliknya rambutku tak basah ! oh ya aku lupa yang aku botak. damn.


tiba tiba perjalananku diganggu sesuatu.


"delivery!"


damn! awal pulak pizza ni sampai. aku baru nak bersenam dengan treadmill sambil berfesbuk dengan tenang. camane aku nak kurus camni.

gadis itu bukan treadmill. sila abaikan beliau.




epin kate - duit PT aku nak beli natang ni sebijik la

14 comments:

DiahRodzi said...

hahaha...kalau berbasikal pown best jgk hapaa....
tdi diah bru ja sudah cycle...
relaxs jaw...hehehe

aliefcmoi said...

hahaha..mula2 bukan main bahasa mcm dlm karangan BM..sgt puitis..last2 pizza gak dtg..haha..best2x.. bro,,jgn lupa dtg singgah dan follow blog aku k..malas nak letak link kat atas tu..mcm byk sgt je..jgn lupa follow my blog..huhu..thanx bro.my link--> http://aliefcmoi.blogspot.com/

aliefcmoi said...

hahaha..mula2 bukan main bahasa mcm dlm karangan BM..sgt puitis..last2 pizza gak dtg..haha..best2x.. bro,,jgn lupa dtg singgah dan follow blog aku k..malas nak letak link kat atas tu..mcm byk sgt je..jgn lupa follow my blog..huhu..thanx bro.my link--> http://aliefcmoi.blogspot.com/

putERi-kAtEk said...

hahaha...jumpa alif kt sini pulak....

sepesen la korg bedua ni....nk cerita benda lain, habis semua benda yg keluar....hahahaha

salam kenalan

aliefcmoi said...

hye puteri katek...sudikah kamu mnjadi buah hati saya???hahahahaha..kidding..

aliefcmoi said...

ipin,,,aku suka bagi makan kat tikus ko tu..hahahahaha.comel je...

MAPPIAU said...

cissss tertipu sudah, ye ye ingatkan tersesat kat alam bunian mane tadi hahaha

Ariffin Janal said...

diah : nk kurus ke?

alif, puteri katek : korang berbual ape ha?

kak diana : yeay ! kena tipu ! haha

.:padie_eyla:. said...

duit pt nak beli.? perghhh!

Firdaus Alim said...

Apeda...cut stim

Ariffin Janal said...

padie : apsal? nk share la tuh

daus : hahaha

Mrs Caspian said...

hahahahah..kelakar sgt..cuak je bace part yg awal2...

Farhana Sahri said...

waa...bersenam...skenyee

Ariffin Janal said...

caspian : apsal nk cuak? terasa real ke?

farhana : gemok ea? lalala~