04 January 2011

Tutorial Buat Profile Facebook Smart !













selamat malam bloggers !


okay, ni tutorial kedua dari aku. ape yang aku nak bagitau ni mungkin korang dah tau dan mungkin jugak tau cara camne nak buat.


tapi aku peduli ape. sebagai blogger, tak baik kedekut ilmu. kan?


aku dapat tutorial ni dari member aku. so sekarang aku re-ajar untuk lebih clear. credit to Nai yang buat tutorial die kat SINI. say thanks to him everybody !


okay jom mula.



------------------------------------------------------------------------


apa yang korang perlu, cuma adobe photoshop. tak kisah la version lama ke, CS3 ke, CS4 ke, CS5 ke asalkan ade. takde? NAH !


then korang download file penjana gambar yang akan dihasilkan DI SINI.


then open via iPhone 4. okay bukan. open via Photoshop.


korang akan dapat file bergambar seperti ini -



then, korang bukak gambar baru (File>Open). pilih 1 gambar kegemaran korang.


cut gambar berkenaan menggunakan Magnetic Lasso Tool (itu je cara aku tau. hihi).

*bagi yang taktau - right click dulu kat icon tu baru pilih Magnetic Lasso Tool.*


sebagai contoh, gambar ni -


nampak garis putus putus kat keliling gambar tu? korang tekan "CTRL + C". balik kepada contoh profile FB tadi then "CTRL + V".



*part ni aku ajar untuk beginner. kalau dah pro, sila abaikan*

korang tengok Layers -




sepatutnya Layers korang macam ni. tengok susunan layer dengan mata tu pastikan sama okay.


maka jadi macam ni -


korang boleh gerakkan gambar korang tu guna Move Tool (V).


lepas tu, tekan "CTRL + ALT + SHIFT + S" untuk save sebagai Web & Devices.


korang akan dapat macam ni -



kat step ni, korang perlu klik kat gambar korang tu. jadi, hold SHIFT sambil klik kat kotak gambar yang tertera. gambar korang ye, jangan klik benda lain. lepas tu simpan, kalau takde perkataan simpan, Save pun boleh.


sebelum korang konfem save, tempatkan dulu nak save kat mana. jangan save kat tempat ntah ape ape yang korang tak ingat nanti pulak. nak senang save kat desktop. lepas tu pilih selected slices macam aku merahkan tu.


macam ni lah kekdahnye lepas korang bersusah payah buat.


lepastu korang upload kat Facebook kesayangan korang. then buat gambar paling besar tu jadi Profile Picture. 5 gambar yang kecik tu pulak korang tag dengan nama korang setiap satunya. lebih afdhal, korang tag gambar tu dari kanan ke kiri (klik previous). nak cuba dari kiri ke kanan tak salah, tapi tengoklah hasilnya yang kelakar nanti. hehe.


sebarkan lah tutorial ni ye. nak buat tutorial baru pun boleh jugak. ape ape hal respon kat komen ye :D




epin kate - kemaruk sampai buat banyak ! hahaha



13 comments:

Muaz Mokhtar said...

semat..

Ariffin Janal said...

kann?

pinkguavalady said...

thanks epin!boley cuba nie.
bila tensentensen buat assignment.
btw,ececece,blog ko bertambah power seyh!

Ariffin Janal said...

vida : power? haha taklah :)

MAPPIAU said...

wahhh nice tutorial , nanti nak cube terai lorrr hikhikhik mekacih :))

Ariffin Janal said...

mappiau : thanks kak. try cepat2 nti lupe.

nazihahisa said...

saya prnh buat benda ni!! hehe best2!! tp dah ramai org tag gmbr so dah tak jd huhu

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

ouhh, sshh jugakk klo tak pndai godek2 mende ni kn? haha.. but tq for this sharing info!!:D

Ariffin Janal said...

naziha : kena pastikan org lain tak tag kita la. hehehe

FLM : kalo rajin godek sng je. welcome :)

little ain said...

syabas inspektor shahab! :)

Ariffin Janal said...

ain : inspector waklu. ahaha. thanks

PendekarPetai said...

tak smart!! haha

Ariffin Janal said...

petai : kau jealous kan?kan?kan?